Welsh mountain (seksjon A)


Klassifisering:
Høyde:
0 til 121 cm

Foto: Inger Adele Helseth

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Egnet til Sprang
Egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Wales

Farger


Alle farger er tillat med unntak av flekkete

Gemytt


Modig, hardfør, livlig og snill.

Passer best for


Nybegynnere. Særlig god som barneponni fordi den er liten og har gode bevegelser.

Beskrivelse


Welsh ponnien kommer opprinnelig fra fjellområdene i Wales og er en av de fire eksisterende welsh-rasene. Allerede 1600 f.Kr. fantes det ponnier i Wales. Dette var forfedrene til welsh-rasene, og man så ponnier av welshtype så tidlig som i middelalderen.

Den første stamboken for welsh-rasene ble dannet i Storbritannia i 1901, og de fire ponnitypene deles inn i seksjoner på grunnlag av størrelse og type. De fire ulike seksjonene er welsh mountain (seksjon A), welsh ponni (seksjon B), welsh ponni av cobtype (seksjon C) og welsh cob (seksjon D).

Opp gjennom tiden har welsh-rasene blitt brukt til mange ulike formål, deriblant som kavalerihester, gårdshester og som gruveponnier hvor de transporterte kull.

Welsh mountain ponnien utgjør grunnlaget for de andre welsh ponniene, og er en robust og kompakt liten ponni. Den er kjent for å være den vakreste ponnien i verden.

Welsh mountain er utmerket som barneponni fordi den har gode bevegelser å sitte på, lite hode og lang nakke som gjør den lett å håndtere og ri for små barn. I tillegg er den svært godlynt, selv om den til tider kan være noe sta. Welsh mountain har livlige og energiske bevegelser.

Helse


Welsh mountain er, som alle ponniraser, genetisk disponert for tre ulike lidelser som man tror er knyttet til samme gen. Disse tre lidelsene er man- og halekløe, kronisk forfangenhet (en betennelsestilstand i hoven) og RAO - Recurrent airway obstruction (en luftveislidelse). Det er viktig å passe på at ponnien ikke blir fet da dette øker risikoen for forfangenhet ytterligere.

Kilder
Susan Hellum, Norsk Ponniavlsforening, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.