Exmoor ponni


Klassifisering:
Ponni, kategori 3 (107 cm - 130 cm)
Høyde:
116 til 129 cm

Foto: Mark Robinson, Wikimedia Commons

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Egnet til Sprang
Egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Sørvest-England

Farger


Exmooren har meget typisk farge. Den varierer fra gråbrun til rødbrun eller brun, med sort man og hale.

Gemytt


Snill og tilpasningsdyktig. Egenrådig

Passer best for


Alle, også nybegynnere, men trenger riktig håndtering for å ikke blir for egenrådig.

Beskrivelse


Exmoorponnien er sannsynligvis en av verdens eldste hesteraser, og den har beholdt sin raserenhet gjennom generasjoner fordi den fikk utvikle seg naturlig i mange år uten innblanding fra mennesker. Den kommer fra Sør-Vest England i området Exmoor, og den finnes fortsatt i Exmoor nasjonalpark. På grunn av det til tider ekstreme været og røffe landskapet her har exmooren blitt svært hardfør.

Det er kun 750 hopper av denne rasen på verdensbasis, og den regnes derfor som utrydningstruet av Rare Breeds Survivals Trust.

Exmoorponnien er svært sterk og bærer lett et voksent menneske til tross for sin størrelse. Den er samtidig er flott barneponni som er lett å sitte på for de minste på grunn av sine lange, flytende steg. For de eldre barna er det en utmerket allround konkurranseponni som kan brukes i de fleste ride- og kjøregrener.

Skjelettet til exmooren skiller seg fra alle raser, og den har blant annet syv jeksler, noe som er helt unikt.

Helse


Fare for innavlsproblemer grunnet få avlshester.

I tillegg er den, som alle ponniraser, genetisk disponert for tre ulike lidelser som man tror er knyttet til samme gen. Disse tre lidelsene er man- og halekløe, kronisk forfangenhet (en betennelsestilstand i hoven) og RAO - Recurrent airway obstruction (en luftveislidelse). Det er viktig å passe på at ponnien ikke blir fet da dette øker risikoen for forfangenhet ytterligere.

Kilder
Susan Hellum, Norsk Ponniavlsforening, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.