Welsh cob (seksjon C og D)


Klassifisering:
Hest Ponni, kategori 1 (140 cm - 148 cm) Ponni, kategori 2 (130 cm - 140 cm) Ponni, kategori 3 (107 cm - 130 cm)
Høyde:
0 til 0 cm

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Egnet til Sprang
Egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Wales

Farger


Alle farger er tillatt med unntak av flekkete.

Gemytt


Livlig, lærenem, godlynt.

Passer best for


Passer for alle, også nybegynnere

Beskrivelse


Welsh ponnien kommer opprinnelig fra fjellområdene i Wales og er en av de fire eksisterende welsh-rasene. Allerede 1600 f.Kr. fantes det ponnier i Wales. Dette var forfedrene til welsh-rasene, og man så ponnier av welshtype så tidlig som i middelalderen.

Den første stamboken for welsh-rasene ble dannet i Storbritannia i 1901, og de fire ponnitypene deles inn i seksjoner på grunnlag av størrelse og type. De fire ulike seksjonene er welsh mountain (seksjon A), welsh ponni (seksjon B), welsh ponni av cobtype (seksjon C) og welsh cob (seksjon D).

Opp gjennom tiden har welsh-rasene blitt brukt til mange ulike formål, deriblant som kavalerihester, gårdshester og som gruveponnier hvor de transporterte kull.

Welsh cob kalles ofte for verdens beste ride- og kjøreponni. Den stammer fra welsh mountain, men er større og sterkere. Welsh coben ble opprinnelig avlet fram for å bli brukt til å trekke tømmer, jobbe i skiferbrudd og på andre måter være en god arbeidshest. Den er hardfør og aktiv.

Man deler welsh coben inn i to undergrupper, eller seksjoner. Seksjon C kalles også for welshponni av cobtype. Den er maks 137 cm høy i mankehøyde. Seksjon D har ikke noen maks grense for hvor høy welsh cob kan være, men blir den over 148 cm kan den ikke lenger klassifiseres som ponni og heller ikke starte i konkurranser for ponnier.

Welsh cob har et naturtalent i sprangridning, og sees ofte på sprangbanen. Den er dessuten en ypperlig kjøreponni. Fordi den er så allsidig fungerer den ofte godt som familiehest. Welsh cob seksjon D er dessuten kjent for sitt spektakulære trav som er et resultat av krysning med rasen norfolk roadster.

Helse


Welsh cob er, som alle ponniraser, genetisk disponert for tre ulike lidelser som man tror er knyttet til samme gen. Disse tre lidelsene er man- og halekløe, kronisk forfangenhet (en betennelsestilstand i hoven) og RAO - Recurrent airway obstruction (en luftveislidelse). Det er viktig å passe på at ponnien ikke blir fet da dette øker risikoen for forfangenhet ytterligere.

Kilder
Susan Hellum, Norsk Ponniavlsforening, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.