Falabella


Klassifisering:
Hest
Høyde:
0 til 76 cm

Foto: Crystal Holt, Wikimedia Commons

Bruksområder


Ikke egnet til Hobbyridning
Ikke egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Ikke egnet til Sprang
Ikke egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Argentina

Farger


Alle farger, ofte flekkete

Gemytt


Tillitsfull, sosial, hengiven.

Passer best for


Nybegynner

Beskrivelse


Falabellaen er en av verdens minste hesteraser og stammer fra Argentina. Mannen bak rasen var opprinnelig Patrick Newell fra Irland. Han oppdaget i 1840 noen flokker med små hester i området rundt Buenos Aires. Av disse valgte han ut de minste og bygget så opp en liten flokk ved selektiv avl. Hans arbeid ble videreført av hans svigersønn Juan Falabella som krysset inn shetlandsponni, den argentiske hesterasen criollo og den minste engelske fullblodshesten han kunne finne. Målet var å skape en perfekt hest i miniatyr. Det er jo nettopp det dagens falabella ser ut som, men grunnet innavl har den gjerne flere svakheter i eksteriøret. Til tross for størrelsen regnes ikke falabellaen for å være en ponni, men en minatyrhest.

Falabellaen er et kjæledyr og egner seg ikke til ridning til andre enn veldig små barn. Man regner denne lille hesterasen som svært intelligent og lærenem, og den har opp gjennom tiden blitt holdt som kjæledyr og showartist. Den kan også brukes til kjøring, vises for hånd samt hoppe små hinder uten rytter. John F. Kennedy var en av de aller første som fikk seg et eksemplar av rasen.

Falabellaen er i dag en sjelden rase, og det finnes kun noen tusen eksemplarer på verdensbasis. For å lese mer om falabellaen kan du gå inn på hjemmesiden til den internasjonale foreningen for rasen; Falabella Miniature Horse Association

Helse


Innavl har ført til svakheter i eksteriør

Kilder
Susan Hellum, Falabella Miniature Horse Association, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.