Nordlandshest/ lyngshest


Klassifisering:
Ponni, kategori 2 (130 cm - 140 cm)
Høyde:
130 til 140 cm

Foto: Jane Mysen

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Ikke egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Ikke egnet til Sprang
Ikke egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Egnet til Trav

Opprinnelse


Nord-Norge

Farger


Nordlandshest finnes i fargene rød, brun, svart, gul og borket. Borket vil si at den har gul, grå eller hvit grunnfarge med mørkere områder. I tillegg finnes den i variantene sølvbrun, sølvsvart og sølvborket, samt i avblekbare skimmelvarianter.

Gemytt


Robust, ærlig og tilpasningsdyktig

Passer best for


Alle, også nybegynnere på grunn av sitt gode lynne.

Beskrivelse


Nordlandshesten regnes for å være den eldste av de fire norske rasene, det er også den minste. Til tross for at den kalles nordlandshest, er den en ponni av størrelse. De andre nasjonale rasene er dølehest, fjording og norsk kaldblodstraver.

Nordlandshesten har røtter fra de gamle nordnorske hestene som holdt til i områdene rundt Lyngenfjorden i Troms. Dette er grunnen til at rasen også kalles lyngshest, selv om navnet nordlandshest ofte er mer brukt i dag

Nordlandshesten var opprinnelig en ponni til jordbruksformål. Den første kjente dokumenterte utstillingen hvor det ble vist fram nordlandshest var i 1898 i Troms. Likevel ble det ikke startet med systematisk avl før 1930-tallet.

Populasjonen ble svekket under krigen, men fra 1950-tallet økte populariteten betraktelig, og rasen er i dag ikke lenger utrydningstruet. Det er likevel begrenset genmateriale, og det er derfor viktig med bevisst og strukturert avl for å unngå problemer med innavl. Det er i dag innført hoppekvoter per hingst, det vil si at en hingst kun kan gjøre et visst antall bedekninger av hopper. Dette et tiltak mot nettopp økt innavl. Rasen er fortsatt på FAO ( Food and Agricultural Organisation) liste over utrydningstruede raser, men den har i dag status som vedlikeholdt.

Nordlandshesten kjennetegnes ved at den er liten, nøysom og utholdende. Hesten er samarbeidsvillig og modig, og sies å ha et godt konkurranseinstinkt.

Den brukes hovedsakelig som hobbyhest, til ridning, kjøring og ponnitrav. Det holdes egne konkurranser for rasen i Norge, deriblant NM.

Helse


En undersøkelse fra 2012 viser en relativt høy forekomst av patella-haking (at kneskålen låser seg) hos nordlandshest/lyngshest. Nesten tretti prosent av en gruppe som ble undersøkt hadde patella-haking, ifølge en artikkel på Norsk hestesenters nettsider.

Hester har evne til å låse kneskålen slik at den kan sove og hvile uten å bruke krefter. Ved patella-haking går ikke kneskålen ut av den låste posisjonen igjen.

Du kan lese mer om undersøkelsenher.

Kilder
Susan Hellum, Skog og landskap , bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.