Engelsk fullblod


Klassifisering:
Hest
Høyde:
152 til 173 cm

Foto: Just Chaos, Wikimedia Commons

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Ikke egnet til Kjøring med vogn
Egnet til Galopp
Egnet til Sprang
Egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


England

Farger


Engelsk fullblod finnes i alle rene farger, unntatt fargen som kalles isabella (nesten porselensfarget).

Gemytt


Temperamentsfull, modig og lærenem, samt intelligent

Passer best for


Erfarerne hestefolk. Er ofte for eksplosiv for nybegynnere.

Beskrivelse


Den engelske fullblodsen er en av de mest kjente hesterasene som finnes. Den er også verdens raskeste og mest utholdende hest. Rasen omtales ofte som fullblods, selv om det hele navnet egentlig er engelsk fullblod.

Alle dagens fullblodshester stammer i utgangspunktet fra tre hingster som kom til England fra Midtøsten og Nord-Afrika på 1700-tallet. Av disse tre er det "The Darley Arabian" som har hatt mest innflytelse på den moderne fullblodsen, og i dag stammer åtti prosent av alle fullblodshester fra denne.

Fullblodsen er kjent for sitt edle utseende, sin eksplosivitet og for sitt mot. I tillegg til å være i en særklasse på veddeløpsbanen, har den engelske fullblodsen blitt mye brukt til foredling og forbedring av andre raser. Dette er gjort blant annet for å tilføre andre raser mer fremdrift, bedre trav og galopp, samt gi en edlere og lettere hestetype.

Mange av verdens beste feltrittshester er dessuten fullblodshester eller har mye fullblodsgener i seg. Det er også mye fullblod i dagens spranghester.

Til tross for dette forbindes nok fullblodshester aller helst med galoppløp. Her i Norge finnes det kun en galoppbane, Øvrevoll. Denne ligger på Jar i Bærum. Her avholdes det totalisatorspill med fullblodshester en gang i uken i sesongen som strekker seg fra april til november. Totalisatorspill vil si at man spiller om penger. Du kan lese mer om Øvrevoll galoppbane her.

Flere pensjonerte løpshester blir ofte hobbyhester. De er gjerne svært snille på stallen, men kan fort bli energiske på tur. Å sitte på en fullblodshest i full galopp er ikke noe man bør prøve seg på uten å ha rideerfaring fra tidligere, for her går det unna. Fullblods er ikke en typisk hest for en nybegynner eller et lite barn på grunn av sitt ivrige temperament som av og til kan være vanskelig å håndtere.

Helse


Løpshester er utsatt for beinskader, inkludert frakturer. De er også disponert for sårbeinthet fordi de har små høver sammenlignet med vekten sin. Sårbeinthet er den viktigste årsaken til halthet hos løpshester. Fullblodser kan også få treningsindusert lungeblødning og har noen ganger unormalt små hjerter.

Kilder
Susan Hellum, Norsk Jockey Klubb, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.