Oldenburger


Klassifisering:
Hest
Høyde:
160 til 170 cm

Foto: Hege Margrethe Stormoen

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Egnet til Sprang
Egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Tyskland

Farger


Hovedsakelig svart, mørkebrun og skimmel, men oldenburgeren finnes i alle farger

Gemytt


Godlynt, arbeidsvillig og lettlært

Passer best for


Passer for alle, også nybegynnere, men konkurransehestene er ofte hetere og mer krevende å ri enn hobbyhestene.

Beskrivelse


Oldenburgeren er den tyngste av de tyske varmblodsrasene og stammer fra Oldenburg i Nordvest-Tyskland. Her ble de avlet fram på 1600-tallet med mål om å skape en god og sterk kjørehest.

Grunnlaget for rasen var frieserhesten som ble krysset med spanske og napolitanske hester. Senere ble det blandet inn engelsk fullblod samt andre europeiske raser. Dette gjorde at oldenburgeren beholdt sin kraft, men samtidig ble en mer elegant ride- og kjørehest. Etter hvert ble rasen svært populær flere steder i Europa, også i Norge.

Det drives i dag to linjer av avlen; renavl og avl av oldenburger foredlet utelukkende med fullblodshester. Den rene avlen, hvor hestene må ha minst 87,5% rent oldenburgerblod, søker å skape store, kraftige kjøre- og ridehester som er arbeidsvillige og godlynte. Den foredlete utgaven, hvor hestene har mellom 25 og 75% oldenburgerblod, er en en noe lettere ridehest som skal være smidig og villig.

Oldenburgeren er en populær konkurransehest som gjør det godt i både dressur, spang og feltritt i tillegg til kjørekonkurranser. Samtidig er den en fin hobbyhest på grunn av sitt rolige lynne.

Helse


Oldenburger er en sunn hesterase uten kjente genetiske lidelser.

Kilder
Susan Hellum, Norsk Oldenburger Forening, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.