Araber


Klassifisering:
Hest Ponni, kategori 1 (140 cm - 148 cm)
Høyde:
147 til 155 cm

Foto: Byrdyak, Microstock

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Egnet til Dressur
Egnet til Distanse
Ikke egnet til Kjøring med vogn
Egnet til Galopp
Egnet til Sprang
Ikke egnet til Feltritt
Egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Arabia

Farger


Alle. Fargene blakk (blekt gulbrun) og isabella (lys, nesten hvit) ikke tillatt

Gemytt


Modig, livlig og følsom samt intelligent

Passer best for


Araberen krever ofte noe erfaring fordi de er følsomme.

Beskrivelse


Araberen er kanskje en av de hesterasene man lettest kan gjenkjenne med sitt særegne hode med konkavt nesebein (innhulet) og ikke minst høyt løftede hale.

Araberhesten er en av de eldste, mest renrasede hesterasene som finnes, og det finnes bevis for at det allerede for 4500 år fantes hester som lignet den moderne utgaven av araberhesten. Opp gjennom tiden har araberen blitt brukt til foredling av blant annet fullblodshesten og varmblodshesten, og i dag har nesten alle andre hesteraser noen gener fra denne billedskjønne hesten.

Araberen er kjent for sin eleganse, edelhet og svevende bevegelser. Samtidig er den en meget hardfør hest som opprinnelig skulle klare seg under tøffe vilkår i ørkenen. Den er hurtig og meget utholdende og er derfor utmerket til distanseridning.

Ellers en flott allroundhest som blant annet brukes til utstilling, show, ridning og veddeløp. Den er lærevillig og intelligent. Dette gjør at den lærer uvaner like fort som gode vaner. Det er derfor viktig med konsekvent håndtering. Rasen vil ikke akseptere maktbruk, så man skal håndtere den med en kjærlig hånd.

Skjelettet til noen araberhester er litt annerledes enn andre hester. De kan nemlig ha 17 ribbein og 5 lendevirvler (de største virvlene i ryggsøylen), i motsetning til andre raser som har 18 ribbein og 6 lendevirvler.

Helse


Araber er disponert for flere genetiske lidelser, deriblant en immunitetssykdomen S.C.I.D (severe combined immunodeficiency), en svært alvorlig, kombinert immunsvikt. Man ser også cerebellar abiotrofi, som er en nevrologisk sykdom i lillehjernen som påvirker finmotorikken.

I tillegg forekommer luftposetympani, som er en medfødt defekt i respirasjonssystemet og ungdomsepilepsi, det vil si milde epilepsianfall hos føll. Lavender-føll syndom (kalles også Dødelig pelsfargefortynner) kan forekomme hos nyfødte, som er en alvorlig, nevrologisk lidelse som som oftest fører til avlivning. Også lidelsen med forkortelsen OAAM, der nakkevirvlene smelter sammen i nakken og på bunnen av skallen, forekommer. Les mer om araberhestens genetiske lidelser på nettsiden www.araberhest.no.

Kilder
Susan Hellum, Norsk Araberhestforening, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.