Shetlandsponni


Klassifisering:
Ponni, kategori 4 (Opptil 107 cm)
Høyde:
0 til 107 cm

Foto: Iselin Mysen

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Ikke egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Ikke egnet til Sprang
Ikke egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Shetlandsøyene i Nord-Skottland

Farger


Alle farger er tillatt med unntak av flekkete.

Gemytt


Modig, rolig og snill, men ofte med sterk egenvilje

Passer best for


Passer for alle, også nybegynnere

Beskrivelse


Shetlandsponnien sies å være den eldste av de britiske rasene. Den er i tillegg den minste og samtidig en av de sterkeste av dem. Rasen stammer opprinnelig fra Shetlandsøyene i Nord-Skottland og er en typisk utegangshest. Den er derfor svært hardfør.

Rasen har hatt lite innkrysning opp gjennom tiden fordi det har vært vanskelig å frakte hester ut til øyene, og den er derfor bemerkelsesverdig ren. Shetlandsponnien ble opprinnelig brukt som kløvhest til transport av torv til brensel, samt som transportmiddel. Etter hvert ble den også brukt i kullgruvene på fastlandet.

Shetlandsponnien er i dag den mest utbredte ponnirasen i Norge, og den er en svært populær barneponni. I tillegg er den en flott turkamerat, og fungerer ikke minst ypperlig som travponni og kjøreponni med sine livlige bevegelser.

Det arrangeres egne galoppløp for shetlandsponnier - "shettisgaloppen", og det er voksende entusiasme for denne aktiviteten rundt om i Norge.

Helse


En ponni med svært god helse. Oppnår ofte høy levealder. Likevel er den, som alle ponniraser, genetisk disponert for tre ulike lidelser som man tror er knyttet til samme gen. Disse tre lidelsene er man- og halekløe, kronisk forfangenhet (en betennelsestilstand i hoven) og RAO - Recurrent airway obstruction (en luftveislidelse). Det er viktig å passe på at ponnien ikke blir fet da dette øker risikoen for forfangenhet ytterligere.

Kilder
Susan Hellum, Norsk Ponniavlsforening, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.