PRE hest - pura raza espanola


Klassifisering:
Hest
Høyde:
158 til 163 cm

Foto: Waugsberg, Wikimedia Commons

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Ikke egnet til Sprang
Ikke egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Andalusia i Spania

Farger


Vanligvis skimmel, men også svart, brun og fuks.

Gemytt


Atletisk, rolig, intelligent og lettlært

Passer best for


Nybegynner, men konkurransehestene er ofte hetere og mer krevende å ri enn hobbyhestene.

Beskrivelse


Pura Raza Española er på norsk oversatt til "renraset spansk hest", og for mange er denne rasen bedre kjent som andalusier. Dette er ikke selve rasen, men stedet hvor disse hestene stammer fra. Andalusiere derimot er alle hester fra området Andalusia i Spania.

P.R.E er en gammel rase og den var i flere hundre år spesielt populær blant de europeiske aristokratene. Den er elegant og atletisk med flotte bevegelser, kraftig nakke og tykk man og hale. P.R.E hesten har vært med på å danne mange andre hesteraser, blant annet den portugisiske lusitanoen og lippizianerne som brukes på den spanske rideskolen i Wien. Den har også vært med på å danne grunnlaget for flere europeiske varmblodsraser som blant annet hannoveraner, holsteiner, oldenburger, fredriksborger og knabstruper.

Fram til 1962 var det ikke lov med eksport av P.R.E hester fra Spania, og den dag i dag finnes det kun en stambok for rasen. Den spanske stamboken er verdens eldste og går helt tilbake til 1500-tallet. Det er ikke tillat at andre land oppretter egen stambok, og raseklubber kan kun virke som kontaktorgan og som registerførende forening.

P.R.E hester er rolige, modige og er en av de mest ettertraktede hesterasene i verden. De er gode allroundhester som fungerer godt i dressur, akademisk ridning og ikke minst til turridning. I tillegg er de gode i haute-êcole dressur, det vil si øvelser fra den høyere skole. En slik øvelse kan for eksempel være en levade hvor hesten setter bakbeina innunder kroppen slik at de kan ta vekten av framparten og løfte forbena fra bakken. På denne måten blir hesten sittende på huk. Fra levaden kan hesten så gjøre øvelsen courbette som utføres ved at hesten hopper fremover fra sin stilling på huk. Dette hoppet gjør hesten flere ganger på rad etter hverandre.

Kilder
Susan Hellum, Norsk P.R.E Avlsforening, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.