Lusitano


Klassifisering:
Hest
Høyde:
153 til 163 cm

Foto: Hydro, Wikimedia Commons

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Egnet til Sprang
Ikke egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Portugal

Farger


Alle rene farger, deriblant blakk (gulbrun). Brun og skimmel er mest utbredt.

Gemytt


Klok, modig, velbalansert og lærevillig.

Passer best for


Passer for alle, også nybegynnere

Beskrivelse


Lusitanoen er den portugisiske utgaven av den iberiske hesten, akkurat som P.R.E-hesten (pura raza espanola) er den spanske utgaven. Navnet lusitano ble offisielt i 1966 da den spanske og portugisiske stamboken ble splittet. Navnet kommer fra ordet lusitana som Portugal ble kalt under romertiden.

Rasen kjennetegnes ved sin flotte man og hale, kraftige muskulatur og den utpregede romernesen (konveks nesebein).

Lusitanoen ble opprinnelig avlet fram i Portugal til bruk som militærhest og kjørehest. Den er svært modig og av denne grunn ble den etterhvert tatt i bruk til tyrefekting også. I tillegg har den lett for dressurøvelser som inngår i de høyere klassene, som piaff og passage. Piaff vil si at hesten traver så å si på stedet, mens den i passage beveger seg sakte, men energisk fremover. Fordi den har lett for slike avanserte øvelser sees lusitanoen stadig oftere i internasjonale dressurkonkurranser. Kyra Kyrklund, en av verdens mest kjente dressurryttere rir i dag blant annet en lusitanohingst. Lusitanohester har flere ganger vært til start i de olympiske leker, både på dressurbanen, men også i kjøring.

Lusitanoen har de senere årene fått økt popularitet i andre land, særlig Storbritannia og USA. Her i Norge har rasen fått sin egen forening som hadde sitt første årsmøte april 2012.

Lusitanoen er kjent for å ha myke bevegelser som gjør de behagelige å sitte på, den er dessuten klok og lærenem.

Helse


Siden de fleste lusitanoene er skimle er de utsatt for hudkreft.

Kilder
Susan Hellum, Norsk Lusitano Forening, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.