Tyrkisk angora


Gruppe: Semilanghårs katter Vekt: 3 til 5 kg

Foto: Life on White

Atferd/gemytt


En energisk og livlig katt, som liker å være inkludert og midt oppi alt det eieren driver med. Katten velger seg gjerne ut en person i husholdningen som den knytter seg sterkest til. Katten er vennlig men bestemt, og er veldig opptatt av å leke. Den har et sterkt jaktinstinkt, og overfører dette til hjemmet, hvor den kan løpe rundt på jakt etter leker.

Katten liker seg i høyden, for eksempel øverst i bokhyllene, eller på toppen av dører. Den kan også gjerne sitte på eierens skuldre på vandring rundt i hjemmet.

Rasen er kjent for å være klok og flink til å løse problemer eller utfordringer.

Pelsstell


Pelsen er silkemyk og vakker, med veldig lite underull. Trenger litt børsting, men ikke hver dag. Er lett å stelle.

Farger


Rasen er godkjent i nesten alle fargevarianter, med unntak av maskefarge (siam-farge), sjokolade, lilla, kanel og sand (fawn). Katten utstilles i fargegrupper.

Beskrivelse


En elegant katt, med ulike lengder og høyder. Hodet er lett kilefomet, ørene sitter høyt og rett. Øynene er mandelformede, og rasen har høye ben og små, nette poter. Halen har mye pels. Den kan se tynn og smidig ut, men den har en solid og muskulær kropp som trenger masse aktivitet.

Den blir kalt ballerinaen av katter på grunn av sin eleganse og smidighet.

Historie/opprinnelse


Rasen er kjent fra Tyrkia siden 1400-tallet, og den ble spredt til Europa på 1600-tallet. Ble utkrysset og døde så godt som ut i Europa. Dyrehagen i den tyrkiske hovedstaden Ankara startet et avlsprogram for å redde rasen, og jobbet spesielt for å redde den hvite, tyrkiske angorakatten med ulike farger på øynene (ett gult og ett blått øye). Rasen er nå fredet i Tyrkia.

Sykdom


Som alle hvite katter er den ekstra utsatt for døvhet, enten helt eller delvis. Døvheten oppstår spesielt hos blåøyede katter, eventuelt på den siden der den har blått øye. Rasen kan også bli solbrent hvis den utsettes for store mengder sol. Fortykket hjertevegg er registrert. Ataksi (skjelvinger) hos kattunger forekommer, disse overlever ikke.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, tica.org, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.