Dyrebar

Kjæledyr funnet - hva gjør jeg?

Heldigvis er mange bortkomne dyr merket med en elektronisk brikke som inneholder informasjon både om dyret og om eieren. Utfordringen er at brikken er festet på innsiden av huden, og må leses av hos dyrlege eller redningstjeneste. Her får du mer informasjon om hva du kan gjøre hvis du finner et bortkomment kjæledyr.

Start gjerne med å se gjennom savnet-annonsene her på Dyrebar.no. Om du finner en annonse om dyret, er saken løst.

Katt

Det kan være vanskelig å vite om en katt er kommet bort hjemmefra, eller om den bare er ute og rusler. Hvis katten ser frisk ut, bør du ikke mate den, da dette vil kunne få den til å tro at den har fått et nytt hjem. Ser du en ukjent katt i nabolaget ditt, kan du prøve å kalle den til deg, og se om den har halsbånd med eiers telefonnummer, eller er øremerket med en tatovering.

Katten er øremerket

Hvis katten er øremerket, kan det være forskjellige måter å finne eier på. Om katten bare har ett eller to tegn på øret (f eks M, ID eller 10), betyr dette at katten er chip-merket.  (NB: Ikke alle dyrleger merker øret etter injisering av chip-merke.)

Hvis merket består av flere tegn, og begynner på en bokstav, kan du finne eieren på nettsiden katteid.no. Hvis merket bare består av tall, kan du finne eieren ved å taste inn tallene på nettsiden til  Dyreidentitet.

Om du ikke får treff, kan du prøve Dyrebeskyttelsens gamle søkeside. For enkelhets skyld har vi også laget en side for å søke i begge basene samtidig, app.dyrebar.no. Prøv gjerne denne, men den er ikke like sikker som å søke manuelt i de to andre basene.

Et øremerke kan ofte være vanskelig å tyde. Lys gjerne baksiden av øret med lommelykt for å se skriften tydeligere.

Katten er chip-merket

Alle Vikings servicestasjoner (telefon 06000) har utstyr for skanning av ID-merkede hunder og katter, mens enkelte Falck-stasjoner har det samme.  Avlesere finnes også på tollstasjoner, politi- og lensmannskontorer og hos veterinærer. Dyreidentitet AS registrerer kattens chip-nummer og eieropplysninger i sin database.

Om katten ikke er merket

Legg ut annonse her på dyrebar.no, og heng opp plakater i nabolaget og i nærbutikker. Prøv å beskrive katten detaljert, også hvor den er funnet, og få om mulig med et bilde i annonsen. Angi stedet der katten ble funnet nøyaktig i kartet, det gjør det enklere å spore den opp. Snakk med naboer og andre som ferdes i strøket for å forsøke å få opplysninger om katten. Kanskje den er nyinnflyttet? Ring gjerne til lokalavisen for å få inn en funnet-annonse der.

Hvis du er usikker på om katten har en eier eller ikke, kan du sette et halsbånd på katten, der du skriver en melding til eier og ber ham eller henne om å kontakte deg.

Ser katten ut til å være syk, eller virker å bli tynnere eller ustelt i pelsen, kan du ta kontakt med Dyrebeskyttelsen eller liknende organisasjoner der du bor.

Hund

Vær forsiktig, men prøv å lokke hunden til deg, slik at du kan sjekke om den er merket. Kanskje har den et telefonnummer i halsbåndet. Hvis ikke du finner eiers nummer, kan du ringe politiet på telefon 02800 (landsdekkende nummer). Politiet vil kunne opplyse om det er Viking eller Falck som har chip-avleser i ditt nærområde, og vil gi deg informasjon om hvem du skal kontakte videre.

Alle Vikings servicestasjoner (telefon 06000) har utstyr for skanning av ID-merkede hunder og katter, mens enkelte Falck-stasjoner har det samme. Avlesere finnes også på tollstasjoner, politi- og lensmannskontorer og hos veterinærer. Videre har en rekke redningssentraler, viltnemder og hundeklubber egne avlesere.

Dyreidentitet AS registrerer hundens chip-nummer og eieropplysninger i sin database. Databasen kan dessuten nås hele døgnet via Viking.

Dersom hunden ikke er chip-merket, vil redningstjenesten beholde hunden i en viss tid, før den leveres videre til en forening for omplassering av dyr.

 

Andre dyr funnet

De fleste kjæledyr er ganske hjelpeløse på egenhånd i naturen. Prøv derfor å fange kjæledyr som er kommet bort fra eieren sin. Legg annonse ut her på dyrebar.no, og kontakt Dyrebeskyttelsen.

Har du forslag til noe mer vi kan skrive på denne siden, så ta gjerne kontakt.

Vi i redaksjonen i Dyrebar sender deg en stor takk for at du forsøker å hjelpe et bortkomment dyr!